Hva gjør helgen så utfordrende? | The weekend survival guide

Er du en av dem som kjemper seg gjennom ukedagene og lever for helgene?

Har du mål om å komme i bedre form, gå ned i vekt, bygge muskler eller bare få et bedre liv?  Det kan godt hende at du er sinnsykt flink og disiplinert i ukedagene, men det at du gir fullstendig blaffen i helgen kan gjøre at resultatene uteblir.

Veldig mange har få problem med å disiplinere seg i ukedagene. Men når helgen kommer krypende rundt hjørnet forsvinner plutselig alt som heter viljestyrke og sjokoladen skriker doppelt så høyt. Hva er egentlig grunnen til at pizzaen og chipsene lukter ekstra godt fredag ettermiddag?

I hverdagen går ting mer på autopilot. Vi har en plan og slipper å tenke så mye.

I helgen har vi gjerne litt mer tid Og ikke den samme strukturen som i hverdagen. Som regel er vi også mye mer hjemme i eget hus Der mat og søtsaker er mer tilgjengelig enn i på Jobb eller generelt i hverdagen.

Videre så forskyves hele matskjemaet i helgen.Du spiser frokost senere og tar resten av dagen litt som Den kommer. Du har ikke satt av tidspunkt til når du skal spise. Du tar det mer på gefylen. Det kan fort lede til at vi spiser mindre ordentlige måltider og småspiser mer.

Dette resulterer ofte i tre ting:

1. Du mister oversikten over hvor mye vi faktisk allerede har spiste. Litt mauling under bakingen her, en Kanelsnurr til kaffen, en smaksprøve, en kjeks der, en ostebit under nistesmøring blir fort til en del kalorier. Når da middagen og kvelden kommer rettferdiggjør du porsjon nr. 2 med « jeg har jo bare spist frokost idag» også rettferdiggjør du dem ekstra store chipsposen med « men jeg har jo bare spist to måltid idag»

2. Det at du ikke spiser ordentlige måltid iløpet av dagen kan føre til et enormt sterkt søtsug på kvelden. Det at du kun har gått rundt å småspist resulterer i at Kroppen rett Og slett ikke fått den trenger av næringsstoffer. Du har bare pumpet på med tomme kalorier. Da skriker den etter mat. Kroppen skjønner ikke at du allerede har fått nok kalorier fra all småspisingen. Den registrer bare at du ikke har fått i deg nok næringsstoffer.

3. Når du småspiser istedenfor å spise deg god og mett på ordentlige måltid blir det veldig vanskelig å skille mellom fysisk sult ( når kroppen faktisk trenger næring ) og mental sult ( det å være fysen/kjedespise ). Du er aldri ordentlig mett og full, men aldri ordentlig sulten heller. Vi har ikke behov for noe ordentlig, men allikevel noe. Dette «noe» blir fort lite mettende men kaloririke matvarer/drikker

Så hva kan vi gjøre for å unngå dette?

Vi har en tendens til å være alt for streng med oss selv i ukedagene.  Vi unner oss veldig lite «kosemat» og spiser generelt litt for lite. Vi bruker all vår viljestyrke på å være «flink pike».  Hverdagens rutiner og en litt stram tidsplan gjør det gjerne litt lettere å holde på de strenge reglene vi lager for oss selv.  Først når helgen kommer og vi har litt mer tid til å kjenne etter merker vi hvor hardt vi har kjørt på. Først nå gir vi oss selv tillatelse å senke skuldrene og lytte til kroppen.

Det blir litt som at man lager ett lite hull i en vanntank med høyt trykk.  Tanken klarer fint å holde på vannet når den er hel, men når først hullet har kommet så tyter det ut vann pga de høye trykket.

Det samme skjer når vi lukker igjen for alt i ukedagene. Når da helgen kommer vil vi lette litt på trykket, men blir overhvelmende at hva som møter oss. Vi leter manisk etter en løsning og noe vi kan tette hullet med.

Når da helgen byr på alle sine fristelser samt mangel på rutiner og mer tid tid til å kjenne etter kommer alt frem. Da er det kanskje ikke så Rart at vi ender opp med å fråtse? Men hva kan du gjøre for unngå dette?

Se tipsene i bildene under!

Kanskje disse rådene kan bidra til at du får et litt bedre forhold til maten i helgen.

Kanskje du selv har opplevd å legge strenge regler på deg selv som for eksempel godtestopp eller kun lørdagsgodt, men så tar du deg selv støtt og stadig i situasjoner hvor du bryter reglene dine. Hvorfor?

Jo. De fleste lager slike regler rundt mat eller ting dem liker veldig godt. Da begynner vi fort å lete etter unnskyldninger for å kunne spise de. istedefor å akseptere at du har lyst på noe. En ansvarsfraskrivelse.

Når du fraskriver deg ansvaret vil du støtt og stadig Overkompensere fordi du ikke vet når neste mulighet byr seg.  Realiteten er at du leter etter situasjoner hvor du kan skylde på andre. Vi ender opp å si ting som:

« jeg hadde ikke ett valg»

«Alle andre forsynte seg»

«Jeg kan da ikke si nei takk»

Du pynter på sannheten for å kunne unne deg « det ulovlige”.  Hva hjelper det?

Ofte vil du ende opp med en situasjon hvor du spiser mer enn du egentlig har behov for eller i værste fall noe du egentlig ikke synes er så godt siden dette er «ditt smutthull». Videre glemmer du også å nyte kosen fordi du har dårlig samvittighet. Kanskje du til om med «sluker» den ned slik at «lovbruddet» ikke skal bli fersket eller noen skal dømme deg….Det eneste du sitter igjen med er en uggen følelse og en haug med ekstra kalorier som du egentlig nøyt. Det er faktisk den eneste gangen kalorier er bortkastet. Når du ikke nyter dem….. Derav utrykket.

«Have your cake and eat it too»

Se her for mer 

og her

Min personlige mening er at man ikke bør skille særlig på helger og ukedager når det kommer til kosthold.  Men betyr det at jeg mener at du Skal si hadebra til alt av sosiale liv og kos?  NEI, tvert imot.

Det du bør gjøre er å lære deg å moderer deg. Og dette gjelder i begge retninger.  Ofte er Grunnen til at resultater uteblir fordi du går helt adundas i helgene. Videre er grunnen til at du får helt adundas i helgene er fordi du er alt for streng i ukedagene.  Du unner deg ingenting helt til du går på smellen fordi kroppen og toppen skriker etter næring.

Hvorfor leve 5 dager i «sølibat » for å så ha 2 dager med belønning, som ofte ender med en bitter ettersmak?

Er deg ikke bedre å nyte 7/7 dager?

Jeg mener at du bør kose deg litt hver dag. Min personlige tru er at mer balanse mellom hverdag og fri vil bidra med å fjerne det store behovet for utskeielser.

Veldig mange av dem som kommer til meg Og har et ønske om å gå ned i vekt spør meg om hvilke matvarer dem får lov til å spise. Ofte blir dem litt satt ut av at jeg sier at dem kan spise akkurat det dem vil. Men du må stå til rette for valgene dine og forstå hva som skal til for at du kan moderere inntaket ditt.

Kort forklart: Ekstremer er enkle. Kunsten er moderasjon. Nøkkelen ligger i porsjonskontroll.

Jeg er stor tilhenger av å måle opp kosen sin. Det er fort gjort å tredoble kaloriinntaket sitt om man ikke har et bevisst forhold til porsjonsstørrelser.  Ofte ender man opp med masse dårlig samvittighet i etterkant fordi man «gikk på en smell». Slik skal det jo ikke være. Ingen mat vi spiser skal gi oss dårlig samvittighet, skyldfølelse eller lignende.

Mat skal ikke gjøre at vi får et dårlig selvbilde! Mat skal gi oss glede. Mat er nytelse! Mat skal gi oss glede, gi kroppen næring og gjøre at vi føler oss bra!  Nøkkelen i den nevnte porsjonskontroll ligger i å kunne lytte til kroppens behov men også om å legge til rette for at vi blir fornøyd og tilfredsstil. For å kunne lage en god plan må du først og fremst aksepter at du iblant har lyst på noe godt.  Innse at alt er greit i måtehold. Ikke skyld på andre. Ta ett aktivt valg, ta ansvar. Ikke la andre bestemme når eller hva du kan unne deg selv. Sett deg inn I hva du har lyst på istedefor å bare lukke øyene for realiteten. Da ender du fort med noe slikt:

Ta med deg dette til slutt:

Du er ikke «svak» fordi du unner deg noe. Men, du er feig om du ikke står i avgjørelsen din. Det er det at du ikke er på de reine med deg selv som gir deg dårlig samvittighet, ikke det at du spiste ett kakestykke. Du tenger ikke «stramme inn og etterbetale» om du bare er litt forsiktig og tar gode valg.

Tenk på det slik: Bare fordi du kjøper ett dyrt klesplagg betyr ikke det at alt som havner i handlevognen den dagen er er unødvendig luksus for å så spise støv med luft resten av uken

Kjøper du noe dyrt så skylder du ikke på selgeren eller hva han ved siden av kjøpte. Du kjøper ikke sykt mye dyrt fordi noen andre gjør det. Du kjøper det som passer ditt budsjett og det du har lyst på. Har du oversikt over de totale bildet Det går helt fint å kjøpe nor dyrt i ny og ne. Du havner ikke på luksusfellen av den grunn…..

Trenger du en siste grunn for å lære deg måtehold istedefor å «gunne på» i helgen?

Sjekk disse bildene

Ønsker du å få litt hjelp til å få et mer balansert kosthold og ta kontroll over maten så hjelper jeg deg gjerne!

Ta kontakt for en uforpliktende prat.

Coaching

Litt ekstra lytting: