Hvorfor vi bør bli mer bevisst på hverdagsaktivitet | Et ansvar for neste generasjon

Vet du hva som er kortsiktig?

Å argumentere frem og tilbake om hvilken matgrupper eller matvarer som er grunnen til det enorme overvektsproblemet i verden. Om det er ultraprossesert mat eller raffinert sukker som er syndebukkene for «Fedmemysteriet». Hva er grunnen til at BMI og overvekt øker i befolkningen?

Dette til tross for at vi ( les noen få individer ) trener mer og spiser sunnere.

Svaret er egentlig utrolig enkelt. Vi spiser mer og beveger oss mindre. Ikke noe mer mystisk.

Ja. Vi trener mer, men Hverdagsaktivtet har stupt de siste tiårene. Og den knallharde realiteten er at noen få timer trening iløpet av uken ikke gjør opp for en ellers mye mer stillesittende hverdag.

Ja. Vi spiser «sunnere» enn før. Mer oljer og mindre sukker… Men som du kan lese om her:

http://bawesome.no/hva-er-egentlig-sunn-mat-hvorfor-du-heller-bor-fokusere-pa-a-spise-smart/

 

Kan det hende at det er flere grunner en prosessert mat som leder til denne overvekts epidemien?

Ser vi på matinntak over tid kan vi se at vi spiser litt mer enn før. Ja, mat er mye lettere tilgjengelig en noen sinne før og søker bedre enn noe sinne. Men Er det kun de «farlige» e-stoffene eller eller prossesert mat som gjør at vi spiser mer?

Basert på obersvasjoner og studier.( bilder i teksten ). Kan vi observere at der ser ut til å være en sammenheng mellom aktivitetsnivå og apetitt regulering. Når vi beveger oss lite spiser vi uproporsjonalt mye mer enn vi trenger.

Jeg liker å visualisere det med en møbel bedrift. Du har tømrerne som henter råvarene. Dem spiser mye, men er også i mye aktivitet. For dem er det nesten utfordrende å holde vekten. Dem må passe på å få i Seg nok. Så har du snekkerne som lager møblene. Dem er i aktivitet, men ikke så mye som tømrerne. Dem spiser mindre og holder en relativt stabil vekt uten å måtte tenke så alt for mye over kaloriinntak. Til slutt har du regnskapsførere , selgere og sjefer. Dem sitter så og si hele dagen. Dem har ofte en liten mage og må aktivt ta grep i kostholdet for å ikke gå enda mer opp i vekt.

En ting er hva vi velger å gjøre med egen kropp og helse. Men har du tenkt over hva konsekvensene er for de neste generasjonene? Monkey see monkey do.. Det mest bekymrende er at små barn Begynner å gjøre det samme. Dem tar opp vanene til det stillesittende befolkningen. Dette blir den nye standarden for dem… Hvor er vi om 50 år om vi fortsetter slik? Skrekkscenario vil jo være som i Wall-E. Og det skumleste er at vi ikke er særlig langt derifra..

 

Dagens samfunn er laget for å gjøre ting mest mulig komfortabelt. Folk skal helst ikke måtte bevege en lillefinger for å få gjort noe. Herregud… Vi har til og med voice control slik at vi ikke må bruke fingrene….. Når det er sagt så trur ikke jeg at overvektsproblemet kommer av at vi har for lite «viljestyrke». Jeg trur at det å opprettholde en sunn og sterk kropp er vanskeligere enn noen sinne før. Alt blir tilrettelagt for at vi skal kunne fråtse i mat og unngå fysisk aktivitet. Vi har absolutt et personlig ansvar og det er opp til individet å e dre på ting. Men det er absolutt også et samfunnsproblem. Ja, noen enkelte mennesker kommer ut av det. Noen på mer ekstreme måter enn andre. Men de dem gjør for å lykkes er gjerne ikke noe som fungerer for alle. Dessverre er det nettopp tanken om «det funket for meg» som har opphav til mange missopfatninger og myter rundt kosthold og trening.  Du kan se litt på det som et land med dårlig økonomi. Ja, noen blir rike. Noe med flaks, noen med hardt arbeid og noen med svindel. Når en eller annen influenser sier at dem fikk kroppen dem har fordi dem kutter karbohydrater og derfor bør alle gjøre det blir litt som at en i et fattig land har blitt rik på gambling. Er løsningen på økonomien til lande at alle innbyggerne starter med gambling? Neppe.

Så ja. Roten av problemet ligger i samfunnet. Det må skapes bedre matmiljø, kunnskapsformidling rundt aktivitet etc.  Måten ting er lagt opp på gjør det vanskeligere å lykkes.  Men til syvende og sist er det et personlig ansvar. Overvekt er IKKE latskap . Å bare si «spis mindre» er som å si «bare bruk mindre penger». Det stemmer. Men det hjelper lite….

Jeg er bekymret for hvordan utviklingen skal fortsette… Jeg trur at vi som samfunn må få opp øynene for hva vi gjør mot oss selv. Vi må ta aktive grep for å skape en sunnere samfunn vi tilrettelegger for fysisk aktivitet og en sunn livsstil. Ståpult på jobb, gående jobbmøter, trening i lunsjpausen, forelesninger i parken, praktisk undervisningen, flere gymtimer for barn, flere organiserte aktiviteter etter skolen ( ikke bare fotball og håndball ). Det er faktisk vist at fysisk aktivitet er rent gull for hukommelse og læring.Både for store og små. (1) (3) Det virker også å ha god effekt for eldre og deres hjernehelse (4) (5) spesielt trening med høy intensitet ser ut til å gjøre rene under for hjernen (6) Hjerne husker bedre og funker bedre når kroppen har vært eller er i bevegelse. Det var altså en grunn til at Albert Einstein gikk tur i parken med kollokviegrupper. Menneske er laget for bevegelse!

Har du hørt om Dynapeni? Ikke? Vell. Det har dessverre blitt en alt for hyppig livsstil sykdom:

 

Men, Mennesker har også alt veldig glad i enkle løsninger og det kreves ekstremt mye å gå mot strømmen. Et strålende eksempel er jo at folk ser rart på en dersom man står litt på jobben… Når vi ser på alle de negative effektene mye stillesitting har alt fra depresjon, demens, overvekt, økt risiko for H og K sykdom , diabetes 2 med mer.) (7) (8)(9)(10). Bør Hele samfunnet bør virkelig få gjennomført en mindswitch. Som Melina Magulas forklarer i denne forelesningen ( video i link 11) hjelper degikke bare å hoppe 30 min på ett treningssenter noen ganger i uken. Vi må faktisk endre atferden vår.

Folk må forstå at treningssenter ikke er det stedet der du løper på et hamsterhjul for å «fortjene» kaloriene dine til middag.  Se på gymmet som et sted hvor du blir sterkere, får bedre kondisjon, utfordrere kroppen din og opplever mestring.  Kommer du deg ikke på trening en dag er ikke det verdens undergang.  Kaloriene vanlige folk brenner på trening utgjør latterlige 10 %. Så kanskje ikke noe som er vits å miste hode over? Vet du hva som kan utgjør mye? NEAT  Det er all bevegelse du gjør som ikke er trening. Gå i trapper, gå en tur i lunsjpausen, stå, klø seg på ballene, LEKE MED BARNA etc

Det er skremmende å se hvor inaktive folk har blitt. Og enda mer skremmende er at dette går over på neste generasjon! BLegg vekt tanken på kcal forbrenning litt og tenk på ansvaret vi har for neste generasjon!  La oss være gode forbilder og skape en mer aktiv befolkning igjen! Gode vaner for en med aktiv livsstil er noe av de mest forebyggende tingene vi kan gjøre mot overvekt! Det er slike ting mesteparten av dagen vår består av. Her har du potensialet å svi av noen 100 kcal ekstra hver dag uten å legge merke til det. Hva er vitsen å dra seg ut 05.00 for å gå raskt på møll 1 T for å så ta heisen på jobb?

 

Ta trappene på jobb Selv om det er i 7. Etasje. Om kollegaene synes du er teit så kan du si dem følgende:  «Gjør jeg dette tre ganger om dagen, så brenner jeg 50 kcal ekstra hver dag. Det er 250 kcal i ukedagene. Det er 1000 kcal i måneden. 12 000 kcal på et år.»

Det alene tilsvarer 1,8kg fetttap per år. Det er bare fra å ta trappen….Tenk hvor mange slike småting du ka gjøre iløpet av dagen. Sjarmen med det er at det ikke krever så mye viljestyrke av deg og etterhvert gjør dj det uten å tenke over det. Tilfører du trening til en allerede aktiv livsstil vil det være en utrolig fin bonus. Det er toppingen på kaken.

Selve kaken er gode vaner som gir deg en aktiv livsstil. Ikke bruk masse viljestyrke på gjøre den mest kaloriforbrennende trenigen. Jeg vil anbefale deg å trene, jeg vil at du skal pushe grensene og iblant iblant må du gjøre ting du ikke har lyst til. Men hverdagen skal ikke være en kamp.

Jeg personlig synes at folk som Ole Petter Hjelle ( aka. Treningslegen ) gjør en fantastisk jobb med å formidle viktigheten av fysisk aktivitet. (2) Sjekk gjerne ut podden hans Hjernesterk.

Forskningsdagene hadde også en flott artikkel om temaet:

https://www.forskningsdagene.no/artikler/hva-skjer-med-hjernen-din-nr-du-trener!t-8117

Lytt gjerne også til disse episodene

 

Hva er dine tanker rundt tema? Skal vi sammen ta aktive grep for å stoppe denne utviklingen?

Dersom du, venner , dine barn , medstudenter eller kollegaer trenger hjelp/ inspirasjon for å komme i mer fysisk aktivitet så hjelper jeg deg gjerne med skreddersydd løsninger! Det samme gjelder også smarte ,praktiske og gode løsninger på kostholdet. Ting som fungerer for hele familien!

Bare ta kontakt på

Coaching

 

(1)
 https://www.google.com/search?q=treningslegen&rlz=1CDGOYI_enNO915NO915&oq=treningslegen&aqs=chrome..69i57j0i30l3.6225j0j4&hl=nb&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8 (2)
 https://www.nrk.no/sport/hjernelege-advarer-mot-stillesitting_-_-trening-er-viktigere-enn-for-1.14975793 (3) https://cdnsciencepub.com/doi/10.1139/apnm-2019-0495#.XeVjmJNKjOQ (4) https://www.sciencedaily.com/releases/2020/05/200520084123.htm (5) https://www.cambridge.org/core/journals/journal-of-the-international-neuropsychological-society/article/semantic-memory-activation-after-acute-exercise-in-healthy-older-adults/07DE0F919CEFBCE268A95474DFA1BC47 (6) https://cdnsciencepub.com/doi/10.1139/apnm-2019-0495#.XeVjmJNKjOQ (7) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7174309/ (8) https://bjsm.bmj.com/content/49/11/705 (9) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4364419/ (10) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31272857/ (11) https://youtu.be/hVqIhB-lKos