The Goldilock zone | Nøkkelen til en god rehabilitering

«Jeg har vondt i x hva skal jeg gjøre?»

Dette og lignede spørsmål dukker støtt og stadig opp i diverse grupper eller på DM. Og jeg skulle så gjerne gitt et konkret svar. Men dessverre er svaret: » det kommer ann på»

Smerte og skader er utrolig komplekst, men samtidig ganske enkelt. Mest sannsynligvis oppstår dem fordi du har gjort for mye av noe og for lite av noe annet. Her er det viktig å forstå at det er flere faktorer enn trening som spiller inn. La oss ta ryggsmerter som et eksempel:

For mye:

– Spontan løfting ( leke med barn, flyttelass etc. )

– Stress

– Næringsfattig mat

– innendørs stillesitting

For lite:

– Styrketrening for rygg

– Søvn

– protein, frukt og grønt

– Vitamin D

– hverdagsaktivitet

Alle disse faktorene vil påvirke hvordan smerten oppleves, hvor lenge den varer og hva som skal til for at det blir bedre.

Å tenke at smerte kun kommer fra at det er noe strukturelt ( som en sene, brusk eller bein ) som er ødelagt eller skadet hører hjemme i noe gamle bøker fra 60-tallet. Det er også derfor det mest sannsynligvis ikke er en øvelse alene som er grunnen til smertene eller som kommer til å løse problemet. Det er feks. godt mulig at løping er det som utløste knesmertene. Men det betyr ikke at løpingen er GRUNNEN til knesmerter og at du ikke kan løpe. Men kanskje du bør starte roligere? Gå ned i vekt? Trene styrke i tillegg? Bytte sko?

Nøkkelen i en vellykket rehabilitering handler om å finne ut hvilke faktorer som påvirker smertene og hva som bør økes/reduseres for at problemene skal forsvinne og helst ikke oppstå på nytt. Dette må også endres underveis som kroppen og alt rundt endres. Det er derfor hver skade bør få personlig kartlegging og oppfølging. Akkurat som ved kosthold finnes ikke «den ene riktige tingen».

Vil du vite mer om smerter kan du høre ep. 55 og 22 av Bawesome podcast med Pavel Reshetov og Jardar Vigre Gundersen

 

Ellers anbefaler jeg også å se TedEd talkene jeg linker til i slutten av innlegget

Det gjelder både akkutt og langvarige smerter. Dette tar jeg opp i ep. 57 med Elisabeth (helsefysio )

Trenger du eller noen du kjenner hjelp med å bi kvitt smerter og plager? Ta gjerne kontakt for å ta en uforpliktende prat!

Du kan også lese mer om mine coaching tjenester her:

Morimi.no/coaching/

TedEd videoer