Den stakkars poteten | Er karbohydrater fetende?

På ett eller annet merkelig vis har poteten fått ett utrolig dårlig rykte de siste tiårene.

Noe som egentlig er helt ubegrunnet! Poteten er faktisl helt gull!

Basert på Satiety index er faktisk kokt potet en av de matvarene som metter aller mest!Spesielt sammenlignet med andre karbohydratkilder som pasta, ris og nudler.

Vil du ha et skikkelig insider triks så bør du gå for Nypotet eller Amandine poteter! Dem har faktisk under 60 kalorier per 100g! Sammenlignet med rundt 80 kcal fra vanlig poteter. Om du lurer på hvorfor så er du ikke den eneste! Jeg lurte veldig på Grunnen selv og kontaktet med ernæringsfysiolog Anna Bakka. Hun mente rett og slett at det handlet om jordsmonn, tidspunkt for høsting og lagring som gjør at vannet i den ikke har fått reagere med stivelsen enda for å bryte det ned til sukker. Så dem har mer stivelse og vann enn en mer «moden» potet.  Litt samme fenomenet som vi ser ved modne bananer.

I bananer vil Vann trekker fra skallet og inn i fruktkjøttet. Skallet blir tynnere, og fruktkjøttet svulmer. Det øker vanninnholdet rundt stivelsen slik at enzymer kommer til begynner å bryte denne ned (hydrolyseres) til sukker.

Mens umodne, grønne bananer har et stivelsesinnhold på nær 24 % og kun 6 % sukker, vil den modne bananen innholde 3 % stivelse og 21% sukker. Modnes bananen videre, så så finnes det knapt noe stivelse igjen.

Her er en slik potetsort

https://meny.no/varer/frukt-gront/poteter/poteter/potet-7040512094930

 

 

Sammenligner vi hvor mye mat du får for 200 Kalorier scorer potet en god del høyre enn for eksempel ris! Hva trur du at du blir mer mett av?

En av grunnene er at poteten har betraktelig mye mindre kalorier per 100g enn de andre kildene.

The satiety index is a rating of foods that have been tested for the satiating effect in a 240 calorie (1,000 kJ) portion size. The scale scores foods based on whether people feel extremely hungry, hungry, semi-hungry, no feeling, semi-satisfied, satisfied, or extremely satisfied. Similarly to the glycemic index, the response to white bread was set to be 100. Foods that are more filling have numbers higher than 100. Foods that are less filling have numbers lower than 100.

Vil du lese mer om mat, hjernen og metthetsfølelse anbefaler jeg å lese denne artikkelen!

Satiety index 

https://www.google.com/amp/s/optimisingnutrition.com/satiety-index/amp/

Myten rundt at potet er dårlig har trolig sitt opphav i det høye stivelsesinnholdet. Noe som gjør at potet ikke går under 1 av 5. Stivelse er ikke farlig, men med en gang hører «for mye» velger dem å ignorere i hvilken kontekst.

Poten er også stappfull av vitaminer og mineraler!

I motsetning til ris og pasta inneholder poteter med skall faktisk så mye C-vitamin at 250 gram er nok til å dekke halvparten av dagsbehovet. I tillegg er den en kilde til B-vitamin og mineraler som kalium og jern.

Hvor sunn poteten er avhenger imidlertid av måten den tilberedes på. Hvis du spiser poteter i form av pommes frites og potetgull, er det ingen stor helsegevinst å hente. Som du kan se på grafen blir karbohydratrike matvarer mye mindre mettende når vi tilfører fett.

Høy prossesering + karbohydrater + fett + salt = hyper palatable foods = mat som metter lite.

.

Dette er en gjengang for en del matvarer som vi assosierer med «karbohydrat» og det er nettopp dette som er utspringet til myten om at karbohydrater er fetende.

Rene karbohydrater er tvert imot ganske Mettende. Risdietten er et godt eksempel på dette:

Det betyr ikke at man bare skal spise kokt poteten. Man kan tilberede den på uendelig mange forskjellige måter! ( Men vær var på mengden fett, smør , fløte og oljer som blir brukt)

Her er et eksempel på en enkel måte å tilberede poteter på!

Gjerne spiser du dette ved siden av en middag. Det at porsjonen med ris også tar mindre plass på fatet vil også medføre at du lasser på med mer av de andre. Resultatet blir en større porsjon.

Enda en fordel med potet?

Ofte velger vi også litt andre tilbehør som metter enda mer og til potet og søtpotet enn det vi gjør til feks pasta og nudler.

Eks. Pasta carbonara inneholder mye mer kalorier og metter mye mindre enn feks poteter med ovnsbakt torsk og rotgrønnsaker!

Vil du vite mer om tallerkenmodellen og hvordan sette opp kostholdet ditt kan du lese denne eller høre denne:

Er du lei alle ulike råd på Internett? | Ep. 60 en guide til vektnedgang og forståelse for kosthold – Hvordan gå ned i vekt uten ekstremdietter, kostplan, pulverkurer eller piller-

Har du spørsmål til meg, forslag til tema eller annet kan du kontakte meg på instagram eller mail:

@mini_morimi

Post@morimi.no

Du kan også lese artiklene mine her:

Innlegg

Ønsker du å se mer om mitt tilbud angående online coaching finner du alt du trenger her:

Coaching