Den stakkars poteten | Er karbohydrater fetende?
På ett eller annet merkelig vis har poteten fått ett utrolig dårlig rykte de siste tiårene.
Noe som egentlig er helt ubegrunnet! Poteten er faktisl helt gull!
Basert på Satiety index er faktisk kokt potet en av de matvarene som metter aller mest!Spesielt sammenlignet med andre karbohydratkilder som pasta, ris og nudler.
Vil du ha et skikkelig insider triks så bør du gå for Nypotet eller Amandine poteter! Dem har faktisk under 60 kalorier per 100g! Sammenlignet med rundt 80 kcal fra vanlig poteter. Om du lurer på hvorfor så er du ikke den eneste! Jeg lurte veldig på Grunnen selv og kontaktet med ernæringsfysiolog Anna Bakka. Hun mente rett og slett at det handlet om jordsmonn, tidspunkt for høsting og lagring som gjør at vannet i den ikke har fått reagere med stivelsen enda for å bryte det ned til sukker. Så dem har mer stivelse og vann enn en mer «moden» potet. Litt samme fenomenet som vi ser ved modne bananer.
I bananer vil Vann trekker fra skallet og inn i fruktkjøttet. Skallet blir tynnere, og fruktkjøttet svulmer. Det øker vanninnholdet rundt stivelsen slik at enzymer kommer til begynner å bryte denne ned (hydrolyseres) til sukker.
Mens umodne, grønne bananer har et stivelsesinnhold på nær 24 % og kun 6 % sukker, vil den modne bananen innholde 3 % stivelse og 21% sukker. Modnes bananen videre, så så finnes det knapt noe stivelse igjen.
Her er en slik potetsort
https://meny.no/varer/frukt-gront/poteter/poteter/potet-7040512094930
En av grunnene er at poteten har betraktelig mye mindre kalorier per 100g enn de andre kildene.
Vil du lese mer om mat, hjernen og metthetsfølelse anbefaler jeg å lese denne artikkelen!
Myten rundt at potet er dårlig har trolig sitt opphav i det høye stivelsesinnholdet. Noe som gjør at potet ikke går under 1 av 5. Stivelse er ikke farlig, men med en gang hører «for mye» velger dem å ignorere i hvilken kontekst.
Poten er også stappfull av vitaminer og mineraler!
I motsetning til ris og pasta inneholder poteter med skall faktisk så mye C-vitamin at 250 gram er nok til å dekke halvparten av dagsbehovet. I tillegg er den en kilde til B-vitamin og mineraler som kalium og jern.
Hvor sunn poteten er avhenger imidlertid av måten den tilberedes på. Hvis du spiser poteter i form av pommes frites og potetgull, er det ingen stor helsegevinst å hente. Som du kan se på grafen blir karbohydratrike matvarer mye mindre mettende når vi tilfører fett.
Høy prossesering + karbohydrater + fett + salt = hyper palatable foods = mat som metter lite.
.
Dette er en gjengang for en del matvarer som vi assosierer med «karbohydrat» og det er nettopp dette som er utspringet til myten om at karbohydrater er fetende.
Rene karbohydrater er tvert imot ganske Mettende. Risdietten er et godt eksempel på dette:
Det betyr ikke at man bare skal spise kokt poteten. Man kan tilberede den på uendelig mange forskjellige måter! ( Men vær var på mengden fett, smør , fløte og oljer som blir brukt)
Gjerne spiser du dette ved siden av en middag. Det at porsjonen med ris også tar mindre plass på fatet vil også medføre at du lasser på med mer av de andre. Resultatet blir en større porsjon.
Enda en fordel med potet?
Ofte velger vi også litt andre tilbehør som metter enda mer og til potet og søtpotet enn det vi gjør til feks pasta og nudler.
Eks. Pasta carbonara inneholder mye mer kalorier og metter mye mindre enn feks poteter med ovnsbakt torsk og rotgrønnsaker!
Vil du vite mer om tallerkenmodellen og hvordan sette opp kostholdet ditt kan du lese denne eller høre denne:
Har du spørsmål til meg, forslag til tema eller annet kan du kontakte meg på instagram eller mail:
Post@morimi.no
Du kan også lese artiklene mine her:
Ønsker du å se mer om mitt tilbud angående online coaching finner du alt du trenger her: