Er du redd for å veie deg? | Lær deg å bruke vekten riktig og få et bedre forhold til «dine» tall

Rask vektendring = vann.

Ikke fett…..

Her har du noen av de vanligste grunnen til mer vann I kroppen.

Så til eksempelet;

Hva trur du kommer til å skje på sikt med personen i eksempelet?

Er 600 kcal og 2 timer trening noe man kan opprettholde over tid?

Sannsynlig vil h»n gi opp etter noen uker. Det vil komme ett punkt der motivasjonen ikke er en like sterk drivkraft lengre. Når vedkommende etterhvert ikke klarer å innfri kravene sine vil mestringsfølelsen utebli. Selv om vedkommende gjør en strålende jobb vil de at man ikke innfrir de høyere kravene gjøre at man føler seg mislykket.  Vedkommende blir møkk lei og legger hele prosjektet på is.

For mer om å legge lista på rett sted kan du høre denne episoden av Bawesome podcast:

Hva er det egentlig som skjer med vekten?

Tirsdag: Vedkommende starter med et nytt kosthold på og spiser i et lite underskudd. Nye matvarer og kcal-underskudd stresser kroppen og fordøyelse. Dette fører til at kroppen binder litt mer vann og har litt mer mat i tarmen. Dermed er vekten litt høyere neste morgen.

Onsdag. Kvelden før var en intense spinning økt. Vedkommende svetter mye. I tillegg har personen spist litt mindre grønnsaker og drukket lite. ( mindre matvolum). Vannet fra dagen før slipper og det er mindre mat i tarmen. Dermed er vekten redusert onsdag morgen.

Torsdag. Det enda større kcal underskudd stresser kroppen veldig. I tillegg ble de spist salt torsk til middag. Salt og stress binder vann. Mer vann i kroppen resulterer i at vekten på torsdag har økt.

Fredag og lørdag er det varmt om natten og de blir trent mye. Da har de meste av overflødig vann i kroppen blitt svettet ut. I tillegg blir de kun drukket slanke-shakes og ikke spist noe fast føde. Det gjør at mage og tarm også er relativ tom. Dermed går vekten ned frem til søndag. Sannsynlig har personen faktisk gått ned ca 1 kg i fettmasse iløpet av uken.

Så hva er problemet?

Vell, Det som startet som en livsstilendring på måndag endte opp med en ekstrem diett. Hvor lenge trur du at personen kan opprettholde dette? Nettopp.

Hva vil jeg frem til? Vei deg gjerne daglig, Ikke mist hodet på grunn av variasjon i daglig vekt. Den kan hoppe enormt mye fra dag til dag. Under er noen av de vanligste årsakene til plutselig vekthopp:

Som du ser skal det ikke mye til for å plutselig «gå opp» 2 kg i vekt.

Hvorfor mister jeg ikke hodet?

Fordi jeg vet hva og hvor mye jeg har spist og jeg vet også at jeg har hatt ca. Samme aktivitetsnivået. Jeg har altså kontroll på mitt forbruk og inntak. Jeg vet også at jeg måtte ha spist 14 000 -15 000 kcal i overskudd for å legge på meg 2kg fett.

Istedenfor å miste hodet over at jeg plutselig veier mer så senker jeg skuldrene og ser tilbake til hva som kan være årsaken.

I mitt tilfelle har jeg spist en del spekemat og vært ekstra stresset pga mye jobb. Dette er to ting som jeg vet binder vann hos meg.

Som du ser er det helt vanlig at vekten svinger fra dag til dag! Endringene er ofte enda større hos kvinner!

Hvordan bør du bruke vekten? Her har du noen praktiske råd!

Grunne til at jeg kan se så rasjonelt på det er veldig simpel i teori, men utrolig vanskelig i praksis.  Jeg er ærlig med meg selv. Jeg tar ansvar og jeg står i valgene jeg tar. Når valgene jeg tar står i stil med målene mine har jeg ikke har dårlig samvittighet.

Dette krever dog at jeg setter lista På rett sted. Har du data å forholde deg til og er ærlig med deg selv er det mye lettere å unngå at følelsene tar overhånd. Hvis du får et mentalt sammenbrudd hver gang du går på vekten, må du ta et valg: ⁣⁣

1- Kaste den på hue og ræva ut ⁣⁣

2- Øve deg på å ha et rasjonelt forhold til den⁣⁣

Dersom valgene du har tatt står i stil med målene dine har du hatt en god uke. Uavhengig av hva vekten sier.

Når du kan si til deg selv at du faktisk har handlet basert på dine verdier og mål vil du ikke oppleve ett ubehag når du går på vekten. Fordi du vet at det du gjorde var riktig. Vist du derimot innerst inne vet at du bryter med dine egne verdier og handlingene dine ikke står i stil med målene dine er det ikke rart du får en uggen følelse av å veie deg.

Fordi vekte minner deg på at du bryter med egne premisser.Vekten er ikke problemet, problemet er at du prøver å unngå en konflikt med deg selv.

For mer anbefaler jeg deg å høre episode 23 av Bawesome podcast

Noen andre nyttige episoder

Vil du vite mer om ditt kaloriforbruk kan du også se disse:

Les også gjerne denne artikkelen 

Er du lei alle ulike råd på Internett? | Ep. 60 en guide til vektnedgang og forståelse for kosthold – Hvordan gå ned i vekt uten ekstremdietter, kostplan, pulverkurer eller piller-

Trenger du hjelp med ditt kosthold, din trening og ditt tankesett?

Kanskje noen av pakkene jeg tilbyr et for deg! Sjekk her:

Priser

Og helt til slutt litt humor 

Video 1

Video 2

Video 3