Fører lettbrus og lignende til økt appetitt? | Sannheten rundt kunstig søtning og insulin

Skal vi tru visse influensere og guruer er det ikke måte på hvor farlig aspartam skal være. Alt fra at det gir kreft til at det lurer kroppen slik at vi legger på oss. La oss ta en titt på forskningen. Er det hold i hva som blir hevdet?

Aspartam og annen søtning har virkelig fått kjørt seg. Det har blitt tatt under lupen i over 30 år. Det er nesten ingen andre søtstoffer (inkludert sukker ) som har blitt forsket  på så mye!

Vil du vite mer om hvor farlig sukker er? Les denne:

Legger vi på oss av sukker? | Hvor farlig er «Det hvite gull»

Et dominerende antall vitenskapelige studier viser ingen sammenheng mellom aspartam og kreft, hårtap, depresjon, demens, atferdsforstyrrelser, overvekt eller noen av de andre effektene som det hevdes av ulike aktører. Tvert imot er det flere og flere studier som peker mot at kunstig søtning kan være et svært nyttig verktøy når det kommer til ting som å redusere appetitt oh vektnedgang:

 

Den europeiske matvareorganisasjonen (European Scientific Committee on Food) avga i 1988 en rapport som konkluderte med at det Aspartam ikke hadde noe skadelige effekter. Det samme gjorde dem  i 2002 og 2006.  Utsagnet er baserte på over 500 vitenskapelige rapporter. Om ikke de var nok så utførte the European Food Safety Authority (EFSA) enda en omfattende gjennomgang i 2013.  Der ble de Konkludert at et daglig inntak på 40 mg/kg av aspartam er helt trygt (med unntak av de ytterst få med tilstanden fenylketonuri).  (1.2.3)

Hvor mye er det?

Veier du 60kg tilsvarer  de ca. 4 L Lettbrus per dag.  Her er det i tillegg en sikkerhetsmargin på 100x. Så egentlig 400L per dag….Hvorfor er allikevel så mange skeptiske til bruk av aspartam?

Jeg trur det handler mye om at folk trur at «naturlig» alltid er bedre.  Tanken er At noen  «tukle med»  med mat via tilsetting av kunstige stoffer er «unaturlig» og derfor dårlig…

Da er det litt morsomt å så på hva aspartam faktisk er. Aspartam består av to helt naturlige aminosyrer. Asparaginsyre og fenylalanin.  Når Aspartam blir fordøyd blir det brutt ned til tre deler. De to aminosyrene og methanol:

50% phenylalanine, 40% aspartic acid og 10% methanol.

Høres det skummelt ut?

Om disse stoffene hadde vært farlig for kroppen i små mengder bør vi alle bekymre oss over å spise tomater,  egg og kjøtt.  Disse matvarene inneholder mye større mengder av de nevnte stoffene. ( se bilde)

Mer om aspartam? Les denne fra den høyt anerkjente forskene Menno Henselmans:

Is aspartame safe?

Så til spørsmålet om lettbrus lurer kroppen til å produsere mer insulin og om dette forhindrer tap av fettmasse eller til og med gjør at vi legger på oss! 

Litt lytting om temaet:

Kilder som ikke kommer frem på bilder:

  • 1- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36056917/
  • 2- https://pubmed.ncbinlm.nih.gov/35285920/
  • 3-https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/aspartame