Holdning til besvær | Hva er egentlig en god holdning?

Veldig mange er opphengt i å sitte eller stå med «god holdning». Hvor ofte har du ikke fått hørt at du må rette deg opp i ryggen, trekke bak skuldrene, frem med brystet, eller ikke sitte så henslengt?

Kanskje du også har kjeftet på ungene som ruller seg over Ps5 kontrollen, pcen eller mobilen?

Vell, mest sannsynligvis så bør du tenke deg om to ganger før du slenger med leppen igjen eller blir irritert på deg selv fordi du ikke sitter eller står «pent nok».

Det er ingen evidens som støtter påstanden om at det finnes en riktig holdning.

Fascinerende nok har akkurat denne myten fått et gigantisk marked. Alt fra ergonomiske stoler til flere titusener til holdningstøy…

Du har sikkert hørt eller sagt selv ting som «nå må du rette deg opp» eller «mobilnakke» og «lite ergonomisk sittestilling». Det er mye skremselspropaganda rundt temaet holdning og hvor «farlig» en «feil» holdning er for deg

Så da føler du kanksje du «må tvinge» deg selv i «riktig» holdning?

La oss si at du kommer til meg med vondt i ryggen og er bekymret for holdningen din.

Bør den fikses?

Mest sannsynligvis er ikke det noe som bør stå sterkt i fokus…

Jeg sier ikke at holdningen din er ubetydelig. Du bør absolutt se på ting som lang sittestilling og lite variert bevegelse.

Men det er ikke sikkert at det er bedre for deg er à sitte oppreist og gå med «God holdning»

Å være svært opphengt I det kan

gjør at du ikke får slappet av eller ikke varierer stillingen din og dermed gjør vondt verre.

Det kan godt hende den beste sittestillingen er å slappe mer av og la ryggen slippe seg inn i ryggstøtten på stolen, slenge beina på bordet, Lene seg mer på pulten, stå, ligge, gå eller en kombinasjon av alle!

Det finnes mange forskjellige måter a jobbe på! Og dem kan alle ha sin rolle i løpet av en dag.

Noen kan ha nytte av å for eksempel begynne dager med å stå, ta telefonsamtaler tuslende, skrive på pcen med rett rygg også ha teambuilding henslengt i en sofa!

Å tvinge seg i en ergonomisk «riktig» stilling i hverdagen virker ikke energi-økonomisk fornuftig…. og ikke minst er det latterlig komplisert og tungvint.

Passer du på å løfte opp et papir med «rett rygg» tviler jeg på at det er særlig hensiktsmessig…

Det blir som at du skal knytte neven og ha et stivt håndledd når du skal skrive noe. Deg blir rart, tungvint og kronglete. Ved å slappe av og variere vill du naturlig finne en bevegelse som er tilpasset og skaper best mulig arbeidsforhold for underarm og skulder.

Akkurat slik er det med ryggen også!

Spesielt Når vi sliter med vondt i rygg og nakke etc. blir vi gjerne enda mer fokusert på å opprettholde en «god holdning». Kanskje du også har kjøpt en svindyr stol som skal få deg til å sitte «perfekt» Men hva om dette leder til mer vondt en godt?

Realiteten er at det egentlig ikke finnes noen som heter en «god holdning». I værste fall vil det å alltid tvinge seg til å stå eller sitte i en viss stilling gjøre oss enda mer anspent og øke symptomene.

Det eneste vi vet med sikkerhet når det kommer til holdning etc. så er det at variasjon er viktig.

Når folk spørr meg om hva som er den beste stolen til kontoret eller lignende pleier jeg å si: en knallhard trekrakk. Hvorfor? Fordi du ikke klarer å sitte på den i lange perioder før du får vondt i rompa.

Den beste holdningen er den neste. Aka variasjon.

Så om du sliter med nye vondter og stivheter prøv å varier stillingen din mer. Sett en timer på mobilen din på 30 min. Hver gang den går av må du endre stillingen din og helst også bevege deg litt. Hvem vet. Kanskje det kun er det som skal til 😉

Ikke minst vil økt styrketrening og generelt fysisk aktivitet øke vevets toleransegrense, skape varierte bevegelser, økt mobilitet og gjøre deg mer robust for hverdagen. Ett sunt kosthold, god søvn og redusert stress er også viktige faktorer for redusert smerte. Dersom du ønsker hjelp på veien til en smertefri hverdag er det bare å ta kontakt for coaching ☺️🙏

moritz.michaelis.pt@gmail.com

 

Vil du vite mer om temaet anbefaler jeg deg podcast episode 6 fra @sterkerepodkast

 

Denne videon fra E3 rehab

Les også gjerne denne

https://osloeconomics.no/wp-content/uploads/OE-rapport-2019-21-B%C3%A6rekraft-İ-praksis.-Rygg-og-nakkeplager-i-Norge.pdf

Og litt humor, memes og ettertanker til slutt!

Og til slutt en liten REEL video med tips til den beste kontorstolen

 

Ep. 66 – Hvordan håndtere skader? | Slik kommer du raskt tilbake | Grunnleggende retningslinjer for et rehabiliteringsprogram

Ordenes makt | Noen refleksjoner rundt behandlinger