Hvor ofte bør du trene ved atrose? | Gjesteartikkel fra Fysioterapeut Elisabeth Andersen aka Helsefysio

Dette er en artikkel skrevet av min flotte kollega Fysioterapeut Elisabeth Andersen som er Spesielt på trening ved atrose.

PS. Vi har også spilt inn en podcast episode sammen. Den kan du lytte til her:

Så, hvor ofte bør du egentlig trene ved atrose?

Det viktigste er at du faktisk trener. Og at du klarer å holde denne gode vanen over tid.

Deretter må treningsmengden passe inn i i din hverdag. Nederst i artikkelen får du også tre gratis treningsvidoer som passer perfekt å starte med. Det er altså myyyye bedre å være ganske flink til å trene og for eksempel trene to ganger i uken resten av livet, enn å være superivrig og motivert i to uker og trene knallhardt hver eneste dag når du ikke er vant til det.

Det er ikke holdbart over tid for de fleste.

Rom ble ikke bygget på en dag, som de sier. Så i starten er det viktigste å bygge en god grunnmur – en god vane. Så start gjerne med å trene styrke for eksempel to ganger i uken (hvis du er ganske ny i traningsgamet) og gå deg en tur eller liknende slik at du får litt pust og puls i gang. Hvis du klarer dette gjør du allerede en kjempejobb!

Når den vanen er på plass er det på tide å gjøre treningsøktene litt lengre og litt mer utfordrende, og eventuelt øke til tre ganger i uken (som er ideelt for mange).

Noen tips til deg på veien:

  • Øv på teknikken først, hold øktene enkle og oppsøk gjerne hjelp om du er usikker.
  • De fleste trener med for lett vekt og for lav belastning, så ikke vær redd for å ta i litt (når kroppen har fått tid til å venne seg til at du har begynt å trene).
  • Husk også på at hvile er viktig for å få fremgang, for å holde seg skadefri og ikke minst for motivasjonens del.
  • Ikke overdriv i starten, vær heller ganske flink lenge, enn kjempeflink i en uke.
  • Det tar tid å merke fremgang (både med tanke på å kjenne økt styrke og bedre funksjon, men det tar også litt tid før treningen minsker smertene og plagene dine). Gi treningen minst 6-8 uker, så kommer resultatene etter hvert.
  • Sett lista lavt i starten, litt er så mye bedre enn ingenting.

Det ideelle for de fleste (etter hvert) er om å du klarer å trene jevnt tre ganger i uken i snitt, men velg det som passer for deg.

Minst to økter i uken kan bidra til at du utvikler muskelstyrke, bedrer kondisjon og får bedre balanse. Husk derfor at både styrketrening, kondisjonstrening, og balansetrening er viktig.

Du kan gjerne kombinere dette i en økt, eller trene styrke + 5 minutter med balansetrening på mandag, kondisjon på onsdag og styrke + balanse igjen på fredag.

Trening er kanskje den aller beste investeringen du kan gjøre i deg selv.  For artrosen, for resten av kroppen og ikke minst for god psykisk helse. Tilpass treningen etter ditt nivå og din dagsform/dine smerter den dagen.

Har du mye smerter en dag vil lett bevegelse hjelpe i de aller fleste tilfellene, men lytt til kroppen. Lett smerte/ubehag på grunn av artrosen ved trening er ikke farlig eller unormalt, men forsøk å unngå hevelse i leddet.

Vil du ha litt hjelp med å komme i gang?

Da kan du få 3 gratis treningsvideoer med de beste øvelsene for artrose i hofte og kne her:

Trykk her 

Sjekk også ut Elisabeth sine nettkurs! 

Bare trykk her 

Sist men ikke minst. Sjekk også gjerne ut Elisabeth sin flotte instagram konto:

Les også gjerne denne artikkelen om knesmerter:

Så, du har vondt i kneet? Hvile og medisiner alene er nok ikke løsningen | Sannsynligvis har du ikke en senebetennelse

.Har du spørsmål til meg, forslag til tema eller annet kan du kontakte meg på instagram eller mail:

https://www.instagram.com/mini_morimi/

Post@morimi.no

Du kan også lese artiklene mine her:

Innlegg

Ønsker du å se mer om mitt tilbud angående online coaching finner du alt du trenger her:

Coaching