Så, du er interessert I den der «bli sprek greia»? 10 punkt du bør huske på før du starter

Mange spør meg om jeg kan lage en kostholdsplan eller gi en magisk løsning for rask vektnedgang.  Helst En liste med matvarer dem ikke får spise og treningsprogrammet som gjør at kiloene flyr av.

Helt ærlig blir jeg litt oppgitt når jeg får slike spørsmål. Ikke på grunn av spørsmålet, men på grunn av meg selv.

Jeg føler at jeg ikke kan gi ett kort og godt svar. Jeg kunne jo selvfølgelig bare sagt ja og dyttet ut en plan og tatt imot pengene.

Helt ærlig, å lage en kostplan krever ikke mye kunnskap. Det er lettjente penger. Å få noen til å rase ned I vekt er heller ikke vanskelig….

Mange starter sin reise med formål om å fikse en «skade». Litt som å skifte dekk på bilen etter at de har kjørt på en vei med masse spisse steiner og har punktert. En quickfix fikser problemet der og da, Men det hjelper lite å skifte dekket dersom du kjører den samme veien igjen etter dekkskifte. Det var en grunn til at du punkterte…

Dette gjelder spesielt dietter og ekstreme Treningsopplegg ( x ukers helvete…)

Kan det gi resultater?

Så absolutt.

Er det bærekraftig?

Vell, kommer du til å spise knekkebrød med makrell i tomat når du er i syden?

Hva med brokkoli og torsk når du er på hyttetur og veldsmat av eggehvite og blomkål når du har besøk av venner?

Oja. Og ikke minst 2-4 t trening per dag.

Så hvorfor er dette så populært? Fordi det er en ansvarsfraskrivelse fra kundens side og lett tjente penger fra selgeren sin side.

Verken kunden eller treneren må faktisk ta problemet ved roten. Begge lever i en falsk virkelighet istedenfor å gjøre det harde arbeidet som skal til for å skape en varig endring.

Jeg vet at jeg kunne tjent godt på å selge slikt. Det krever lite av meg og jeg vet at de fleste kundene vil komme tilbake for en ny «boost» etter at dem har:

1. Fulgt regimet

2. Ser at dem får resultater

3. Faller av/går tilbake til gamle vaner etter endt opplegg og er tilbake til utgangspunktet.

4. Ser problemet i seg selv og ikke i oppfølgingen. «Planen virket jo, det var bare jeg som var for svak»

Hva vil jeg frem til?

Problemet er tilnærmingen folk flest har til trening og kost. Dem ser på det som en straff og noe kjipt…Ikke en investering fot økt livskvalitet …

Så her er 10 ting du kan skrive deg bak ørene på reisen din:

 

Kanskje du er en av dem som alltid streber etter Sommerkroppen?

Her er mitt beste tips Start nå. Start med sommerkroppen 2023 nå.

For tidlig tenker du? Hva er vel vitsen å starte nå?

Starter du nå så kan du faktisk ta deg tid til å etablere gode vaner. Du slipper å ta drastiske tiltak fordi du har lite tid.

Nå har du god tid og kan ta ting rolig og gradvis.

Du må verken sulte eller trene flere timer om dagen.

Grunnen til folk tyr til ekstrem dietter, piller, pulver og syke treningsmetoder er fordi dem har dårlig tid.

Så hva med å legge opp løpet slik at du har god tid?

Da kan du faktisk trives underveis. Du slipper å føle deg som en dass også gå på smell etter smell iløpet av neste sommer fordi du har vært alt for streng med deg selv over en periode.

Bruker du tiden frem til jul til å etablere gode vaner med trening og får en oversikt og forståelig for kostholdet ditt så vil faktisk heller ikke advent og jul stikke kjepper i hjulene på deg.

Mye av grunne til at folk overdriver i juletider et fordi dem tenker at » det nye livet» startet neste år. Men det sier dem hvert år…..

Start nå så slipper også noe urealistisk nyttårfåresett som du uansett gir opp etter noen uker. Kom deg selv i forkjøpet. Så slipper du den dårlige følesen av å «jobbe på etterskudd».

Før du vet ordet av det har du endt opp med en livsstilendring og SK2023 har blitt til helårskroppen.

Hva kan du starte med? Hva med å bytte ut brus med Lettbrus? Hva med å gå en 10 min tur hver dag? Hva med å begynne å få en oversikt over kcal innhold i mat?

Uansett hva du gjør så vil det å hoppe på en diett eller et ekstremt treningsopplegg uten baktanke aldri være svaret på problemene dine.

Mer om målsetninger kan du lese her:

Hvordan unngå at nyttårsforsett renner ut i sanden? | Vaner og målrettet arbeid fremfor quickfix og motivasjon

Du gjør problemene ofte bare enda verre ved Å prøve å fikse dem med enda en ny diett eller kur. Som regel er dietter eller lignede bare en refleksjon av noen større du sliter med. Dersom du ønsker varige endringer så må du akseptere at du må gjøre forandringer i livsstilen din.

Det er viktig at du behandler kroppen din bra. Som en livslang partner, ikke bare som et objekt eller et prosjekt.

En ordentlig diett er en kostholdsendring. Det er snakk om å utvikle nye rutiner som passer til deg og ditt liv.

Dersom tankesettet ditt er basert på » jeg vil ha resultater nå» så kommer du til ø utvikle en del usunne tankesett og ofte bli misfornøyd.

Måten du spiser og trener på bør være en refleksjon av hva du står for og hva du trives med. Disse to komponentene skal bidra til at du får et bedre liv. Dem skal ikke stå i veien for deg.

Er du lei alle ulike råd på Internett? | Ep. 60 en guide til vektnedgang og forståelse for kosthold – Hvordan gå ned i vekt uten ekstremdietter, kostplan, pulverkurer eller piller-

Dersom du tar deg selv i å stresse mye over kosthold , Trening eller kroppsbilde så går du glipp av det store bilde om hva denne «sunne» livsstilen handler om.

Ja, du trenger selvfølgelig disiplin, viljestyrke og iblant så må man ofre litt, men ikke til den grad at det blir en daglig kamp. Det skal være i en grad som gir deg en bedre livskvalitet og en investering i en bedre kropp og topp ?. Behandl kroppen din med den respekten den fortjener.

Du velger selv hvor stress fult eller hvor hardt du vil gjøre ting. Valget er ditt, men ikke fall inn I fellen der du tenker at » desto mer jeg lider desto bedre og raskere resultater». Det er ikke slik det fungerer på lang sikt.

Mange jakter fremdeles etter fancy og rakse metoder for å «komme tilbake i form» eller for «Sommerkroppen» . Istedenfor å jakte etter kortvarige løsninger så bør man heller se på årsaken til at man alltid sklir ut av ting igjen som fører til at man får et behov for å «stramme opp» igjen.

Let etter årsaken bak før du stuper inn i en ny diett eller en ny treningsplan. Gjør det som faktisk er bærekraftig. Det som er realistisk, mulig å opprettholde over tid , og viktigst av alt det som gir deg en bedre livskvalitet og noe du trives med.

Langvarig suksess er å finne noe som får deg i bedre form uten at du må ofre livskvalitet og uten unødvendige smerter. Du skal ikke glede deg til» dietten» er ferdig eller til treningsplanen er unnagjort. Du skal finne den gyldne middelvei der du faktisk trives med det du gjør.

Take ownership of your life and be the best version of yourself! Do not just strive for the bare minimum, aim for the top!

#beawesome

Et bedre forhold til kropp og trening | Mer avslappet tilnærming takket være god kunnskapsformidling

Fra matfrykt og dårlig kroppsbilde til matglede og tilfreds | En reise fra fitnesssbranjsen til nybakt mor

Trening gjennom svangerskap | Når trening blir en naturlig del av livet

 

Noen relevante podcast episoder