Bør du velge lettbrus eller sukkerholdig brus? | Er lettbrus farlig?

Skal vi tru visse influensere og guruer er det ikke måte på hvor farlig aspartam skal være.

Alt fra at det gir kreft til at det lurer kroppen slik at vi legger på oss.

La oss ta en titt på forskningen. Er det noe hold i hva som blir hevdet?

Aspartam har virkelig fått kjørt seg. Det har blitt tatt under lupen i over 30 år.

Det er nesten ingen andre søtstoffer ( inkludert sukker ) som har blitt forsket  på så mye!

Et dominerende antall vitenskapelige studier viser ingen sammenheng mellom aspartam og kreft, hårtap, depresjon, demens, atferdsforstyrrelser, overvekt eller noen av de andre effektene som det hevdes av ulike aktører.

Den europeiske matvareorganisasjonen (European Scientific Committee on Food) avga i 1988 en rapport som konkluderte med at det Aspartam ikke hadde noe skadelige effekter.

Det samme gjorde dem  i 2002 og 2006.

Utsagnet er baserte på over 500 vitenskapelige rapporter.

Om ikke de var nok så utførte the European Food Safety Authority (EFSA) enda en omfattende gjennomgang i 2013.

Der ble de Konkludert at et daglig inntak på 40 mg/kg av aspartam er helt trygt (med unntak av de ytterst få med tilstanden fenylketonuri).

Hvor mye er det?

Veier du 60kg tilsvarer  de ca. 4 L Lettbrus per dag.

Her er det i tillegg en sikkerhetsmargin på 100x. Så egentlig 400L per dag….

Hvorfor er allikevel så mange skeptiske til bruk av aspartam?

Jeg trur det handler mye om at folk trur at «naturlig» alltid er bedre.

Tanken er At noen  «tukle med»  med mat via tilsetting av kunstige stoffer er «unaturlig» og derfor dårlig. 🙄

Da er det litt morsomt å så på hva aspartam faktisk er.

Aspartam består av to helt naturlige aminosyrer.

Asparaginsyre og fenylalanin.

Når Aspartam blir fordøyd blir det brutt ned til tre deler.

De to aminosyrene og methanol:

50% phenylalanine, 40% aspartic acid og 10% methanol.

Høres det skummelt ut?

Om disse stoffene hadde vært farlig for kroppen i små mengder bør vi alle bekymre oss over å spise tomater,  egg og kjøtt.

Disse matvarene inneholder mye større mengder av de nevnte stoffene. ( se bilde)

Mer om aspartam?

Sjekk ut denne artikkelen fra Menno Henselmann 

Referanser til studien om vann vs. Lettbrus:

McGlynn ND, Khan TA, Wang L, Zhang R, Chiavaroli L, Au-Yeung F, Lee JJ, Noronha JC, Comelli EM, Blanco Mejia S, Ahmed A, Malik VS, Hill JO, Leiter LA, Agarwal A, Jeppesen PB, Rahelic D, Kahleová H, Salas-Salvadó J, Kendall CWC, Sievenpiper JL.

Association of Low- and No-Calorie Sweetened Beverages as a Replacement for Sugar-Sweetened Beverages With Body Weight and Cardiometabolic Risk: A Systematic Review and Meta-analysis.

JAMA Netw Open. 2022 Mar 1;5(3):e222092. doi: 10.1001/jamanetworkopen.2022.2092. PMID: 35285920.

Mer om hva som egentlig er sunt, sukker, kunstig søtning og «god og dårlig mat?

Hva er egentlig sunn mat? | Hvorfor du heller bør fokusere på å spise smart

Legger vi på oss av sukker? | Hvor farlig er «Det hvite gull»

«God» og «Dårlig mat» | Strenge regler med uante konsekvenser

Fører lettbrus og lignende til økt appetitt? | Sannheten rundt kunstig søtning og insulin

Kommer du til å dø av kunstig søtning? | Et typisk eksempel på enkeltstudier som blir brukt for clickbait